Znaczenie mikrobioty jelitowej

Mikrobiota jelitowa odgrywa istotną rolę nie tylko w procesach trawienia i wchłaniania, ale także wpływa na kształtowanie odporności i chroni przed czynnikami chorobotwórczymi. Prawidłowy skład mikrobioty wspiera układ immunologiczny oraz metabolizm i syntezę licznych związków chemicznych (np. serotoniny). Jednak poszczególne odcinki przewodu pokarmowego prezentują odmienny skład bakterii, grzybów i archeonów. Wynika to z ich zróżnicowanego składu i zadań jakie mają do spełnienia. Znaczenie mikrobioty jelitowej zależy od składu i funkcji poszczególnych rodzajów bakterii.

Czym jest mikrobiota jelitowa?

Przewód pokarmowy człowieka jest zasiedlony przez miliony mikroorganizmów, do których zalicza się bakterie, wirusy, archeony i eukariota. Noszą one wspólną nazwę określaną jako mikrobiota jelitowa. Mikrobiota znajduje się również w drogach oddechowych, moczowych, rodnych, a także na skórze i włosach człowieka. W jelitach człowieka znajduje się ponad 1000 bakterii, co stanowi od 1 do 3 kg ogólnej masy ciała. W trakcie trwania życia człowieka w mikrobiocie jelitowej następują stałe przemiany, a kształtowanie się jej składu ma swój początek już w życiu płodowym i podczas porodu. Dalsze zmiany są zależne od sposobu karmienia dziecka i składu jego diety w kolejnych latach życia. Zawartość mikrobioty adaptuje się do ciągłych  zmian warunków środowiskowych, co sprzyja zachowania homeostazy (równowagi) organizmu. Warto również zaznaczyć, że mikrobiota jelitowa, podobnie jak linie papilarne, u każdego człowieka jest inna.

Funkcje mikrobioty jelitowej

Bardzo istotna jest rola mikrobioty jelitowej w procesie trawienia i dostarczania energii z pożywienia. Mikrobiota odpowiada za fermentację niestrawionych składników pokarmowych, a także produkowanie w nabłonku jelitowym śluzu, który ma działanie ochronne. Stanowi źródło wielu enzymów koniecznych do prawidłowego przebiegu metabolizmu oraz dojrzewania i pracy układu nerwowego i immunologicznego. W przebiegu procesu fermentacji niestrawione resztki pokarmowe są rozkładane przez bakterie jelitowe. Powstają wówczas krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które mają działanie przeciwzapalne, wpływając bardzo korzystnie na nabłonek jelitowy i motorykę jelit. Mikrobiota jelitowa uczestniczy także w syntezie i metabolizmie witamin B1, B6, B12, kwasu foliowego oraz witaminy K. Przyczynia się do wzrostu przyswajalności sodu, potasu, wapnia i magnezu oraz pośrednio wpływa na trawienie lipidów. Rozkłada złuszczone komórki nabłonkowe, składniki żółci i niektóre leki. Kolejną bardzo ważną funkcją mikrobioty jelitowej jest ochrona tkanek i narządów przed bakteriami chorobotwórczymi. Część bakterii wchodzących w skład mikrobioty wydziela substancje (mucyny), które chronią barierę jelitową przed niekorzystnym działaniem toksyn i czynników chorobotwórczych, zapobiegając ich przedostawaniu się do wątroby i układu krążenia. O korzystnej roli mikrobioty jelitowej decyduje jej skład. Jeżeli w znaczącej przewadze znajdują się drobnoustroje wspomagające prawidłowy metabolizm mówimy o stanie eubiozy (równowagi), który jest optymalny dla funkcjonowania naszego organizmu.

Czynniki wpływające negatywnie na skład mikrobioty jelitowej

Nieprawidłowy skład mikrobioty jelitowej wpływa na powstawanie chorób przewlekłych oraz wielu chorób zakaźnych. Stres, nieodpowiednia dieta, siedzący tryb życia, używki i leki niekorzystnie oddziałują na jej ekosystem, doprowadzając do zaburzenia równowagi. Stan ten określany jest jako dysbioza i może stać się przyczyną nadmiernej aktywacji układu immunologicznego. Dochodzi wówczas do upośledzenia czynności bariery jelitowej, przewlekłego stanu zapalnego, a także oporności tkanek na działanie insuliny. Konsekwencją tych nieprawidłowości jest rozwój chorób mających podłoże metaboliczne (niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby, cukrzyca typu 2, otyłość). W takiej sytuacji konieczne jest wdrożenie działań zapobiegawczych i leczniczych, które mają na celu ochronę i modulację mikrobioty jelitowej. Bardzo ważne jest również zadbanie o prawidłową masę ciała. Zarówno nadwaga, jak i otyłość sprzyjają niekorzystnym zmianom w składzie mikrobioty jelitowej.

Czy leki mogą niekorzystnie wpływać na mikrobiotę?

Niektóre, powszechnie stosowane leki mogą mieć niekorzystne działanie, ponieważ są metabolizowane w przewodzie pokarmowym przez mikrobiotę. Część z tych leków niekorzystnie wpływa na zmianę składu mikroorganizmów jelitowych. Na przykład stosowane w leczeniu refluksu i choroby wrzodowej żołądka inhibitory pompy protonowej (IPP) powodują zwiększenie ryzyka wystąpienia owrzodzeń w jelicie cienkim. W przypadku równoczesnego stosowania IPP oraz niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ) wzrasta ryzyko powikłań związanych ze zmianami zapalnymi błony śluzowej jelita. Leki te wpływają również na zaburzenia składu mikrobioty w jelicie cienkim i grubym. Natomiast w przypadku długotrwałego stosowania IPP może pojawić się zespół przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego (SIBO).  Skutecznym sposobem zapobiegającym tym zmianom jest włączenie probiotyków, które hamują namnażanie się mikroorganizmów chorobotwórczych i tworzą pożądany biofilm probiotyczny.

Jak możemy zadbać o prawidłowy skład mikrobioty?

Dbając o prawidłowy skład mikrobioty jelitowej należy zwrócić szczególną uwagę na takie czynniki jak prawidłowa i różnorodna dieta obfitująca w warzywa, owoce, rośliny strączkowe oraz produkty fermentowane, zawierające korzystne bakterie probiotyczne. Należy pamiętać o właściwym nawadnianiu organizmu, odpowiedniej ilości i jakości snu, regularnej aktywności fizycznej oraz eliminowaniu stresu i używek.

Bibliografia:

  1. Diether N. Willing B. MIcrobial Fermentation of Dietary protein: An important Factor in Diet-MicrobeHost Interaction. Microorganisms 2019.
  2. Marlicz W., Łoniewski I., Griimes D.S., Quigley E.M. Nonsteroidal anti-inflamatory drugs, proton pomp inhibitors, and gastrointestinal injury: contrasting interactions in the stomach and small intestine. Mayo Clin. Proc. 2014.
  3. Stachowska E. (red.) Żywienie w Zaburzeniach Mikrobioty jelitowej, Wyd. 1, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2021.
  • SIBOSgastrin® 20 kapsułek

    ZDROWIE MIKROBIOTY – SPECJALISTYCZNA PROBIOTYKOTERAPIA

    Unikalne, skojarzone działanie dwóch szczepów probiotycznych: Enterococcus faecium Rosell® – 26, Bacillus subtilis Rosell® – 179

    Zobacz produkty